Gaps Bağırsak Ve Psikoloji Sendromu İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Uzm. Dr. Natasha Campbell-Mcbride, MD,

Adalin Yayıncılık.

AÇIKLAMA:

YAZARIN ÖNSÖZÜ “Bu kitap, kliniğimde yüzlerce GAPS hastasıyla çalıştığım üç yıllık bir süre zarfında ortaya çıktı. Bana gelen çocukların büyük çoğunluğu otistik olduğu için, aslında bu kitap otizm hakkında olacaktı. Ama daha fazla çocukla karşılaştıkça, başımızda başka salgınların da olduğunu daha net bir şekilde gördüm. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), dikkat eksikliği bozukluğu (DEB), dispraksi, disleksi, şizofreni, epilepsi, çeşitli öğrenme bozuklukları ve davranışsal bozukluklar, alerjiler, astım, egzama gibi hastalıklar salgın denebilecek düzeyde yaygınlaştı. Dahası, birbiriyle ilgisi yokmuş gibi görünen bu hastalıklar, aslında genellikle birlikte yaşanıyor. Kliniğimde yıllardır çocuklarla çalışıyorum ve bu hastalıklardan sadece birini taşıyan bir çocukla neredeyse hiç karşılaşmadım. Bütün çocuklar bu sağlık problemlerinin en az iki, üç veya daha fazlasına aynı anda sahip oluyorlar. Örneğin alerjisi olan bir çocuğun ailesiyle konuştuğumda, astım nöbetlerinden, egzamadan, çocuklarının aşırı sakarlıklarından (dispraksi) ve öğrenme güçlüklerinden bahsedilebiliyor. Alerjisi ve astımı olan çocukların büyük kısmında, aynı zamanda dispraksi ve çeşitli derecelerde hiperaktivite görülüyor. Pek çoğunun odaklanma ve dikkat problemi, öğrenme güçlüklerine yol açıyor. Disleksi ve dispraksinin birlikte görülme oranı ortalama % 50, disleksi ve DEHB ise ortalama % 30-50 örtüşüyor. Bebekliğinde şiddetli egzama geçiren çocuklar genellikle ileriki yaşlarda otistik belirtiler gösterebiliyorlar. Otizm ve DEHB, az önce saydığımız bütün hastalıklarla örtüşüyor. Pek çok otistik çocuk, aynı zamanda hiperaktif olmanın yanında alerji, astım, egzama, disleksi ve dispraksi hastası olabiliyor.

 

Gördüğünüz gibi modern tıp, çocuklarımızı tanımlamak için bütün bu birbirinden bağımsız teşhis kutucuklarını yaratmış. Ama günümüzün çocukları bu kutucukların hiçbirine sığmıyor.

 

Bütün bu hastalıklar neden birbiriyle bağlantılı? Çocuklarımızın farklı kombinasyonlarla astıma, egzamaya, alerjiye, dispraksiye, disleksiye, davranış problemlerine, epilepsiye, DEHB’ye ve otizme yakalanmasının altında hangi sebepler yatıyor? Niye bu çocukların çoğu ergenlik çağına geldiklerinde madde bağımlısı oluyor? İleriki yaşlarda neden şizofreni, depresyon, bipolar bozukluk gibi psikolojik ve psikiyatrik problemlerle teşhis ediliyorlar? Bütün bu sorulara cevap vermek için, bütün bu hastaları klinik olarak birleştiren tek ortak faktöre bakmalıyız. Bu faktör, sindirim sistemlerinin durumudur. Şimdiye kadar sindirim sisteminde özellikle bağırsaklarında anormallik olmayan otizm, DEHB, astım, egzama, alerji, dispraksi veya disleksi hastası bir çocukla karşılaşmadım. Çoğu vakada o kadar şiddetli halde ki, aileler şikâyete önce sindirim sorunlarından başlıyorlar. Bazı vakalarda anne-babalar, çocuklarının sindirim sisteminden bahsetmiyorlar ama doğrudan sorular sorulduğunda altından sürüyle bağırsak problemi çıkıyor. Ama sindirim sistemi anormalliklerinin otizm, hiperaktivite, öğrenme engeli, duygu ve davranış problemleriyle ne ilgisi var? Son araştırmalara ve klinik deneyimlere göre ilgisi çok! Aslında öyle görünüyor ki, bir çocuğun sindirim sistemi, zihinsel gelişiminin anahtarı demek. Her çocukta kendini farklı kombinasyonlarda semptomlarla gösterebilen altta yatan bozukluk, bağırsakta ortaya çıkıyor! Otistik eğilimleri, astımı, egzaması ve hiperaktivitesi olan veya dispraksisi, disleksisi ve alerjisi olan bir çocuğu, belli bir teşhis kutucuğuna sığdırmaya çalışmak yerine, bağırsakta başlayan ve kendini saydığımız hastalıkların herhangi bir kombinasyonuyla açığa çıkaran altta yatan bozukluğun adını koymalıyız.

 

Benim önerdiğim isim Bağırsak ve Psikoloji Sendromu veya GAP Sendromu (Gut and Psychology Syndrome). GAP sendromlu çocuklar genellikle tıbbi bilgilerimizin boşluklarına düşerler. Sonuç olarak uygun tedaviden mahrum kalırlar. İlerleyen bölümlerde GAP sendromunun ne demek olduğundan, nasıl geliştiğinden ve tedavisinden bahsedeceğiz.Otizm, DEB, DEHB, disleksi, dispraksi, çeşitli öğrenme ve davranış problemleri gibi çocukluk öğrenme bozukluklarının yanında, GAP sendromu kapsamına giren başka hastalık grupları da var. Bu hastalıklar: şizofreni, depresyon, yeme bozuklukları, manik depresyon/bipolar bozukluk, obsesif kompulsif bozukluk. Modern psikiyatrinin kurucusu Fransız psikiyatrist Philippe Pinel (1745-1828), yıllarca akıl hastalarıyla çalıştıktan sonra 1807 yılında şu sonuca vardı: “Akıl hastalıkları genellikle ilk olarak mide ve bağırsak bölgesinde ortaya çıkar.” Buna rağmen günümüz psikiyatristlerinin bakacağı son yer hastanın sindirim sistemi! Bu kitapta, şizofreni hastalarında bağırsak-beyin bağlantısına işaret eden bilimsel ve klinik kanıtları ele alacağız. Diğer psikiyatrik hastalıklar bu kitabın alanı dışında kalıyor. Umuyorum ki gelecekteki klinik deneyim ve araştırmalar, kaçının GAP sendromu hastalığı olduğuna dair bizleri aydınlatacak. Burada Otistik Spektrum Bozukluğu, DEB, DEHB, disleksi, dispraksi ve şizofreni tanı isimleri verilmiş hastalıklara odaklanacağız. Bu kitap aynı zamanda alerji, astım ve egzama teşhisi konmuş hastalara da yardımcı olabilir.”

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir