Algı ABA Bize Çocuğumuzla İletişim Kurmayı Öğretti

Enes Eymen’in Annesi Yazdı… Ekim 2017 doğumlu ikizlerimin ilk doğanı Enes Eymen. 26 haftalık doğan, yaşaması mucize denilen, 3 ay yoğun bakım süreci geçiren minik savaşçılarımın 1 buçuk yaşına kadar her şeyi (emekleme, yürüme gibi) normal ilerliyordu.

2 yaşına geldiklerinde ikizinin her şeye ilgisi vardı. Konuşması, iletişimi, eve gelen misafirlerle iletişim kuran çocuktu. Fakat Enes Eymen kendi dünyasında gibiydi. Seslenildiğinde fazla tepki vermeyen, iletişim kurmayan, her şeyi ağlayarak, bağırarak tepki veren çocuktu. Konuşamadığı için kendini ifade edemiyordu.

Bir farklılık olduğunu seziyorduk fakat konduramıyorduk. İkizi tüm oyuncaklarla oyunlar oynarken Enes belirli oyuncaklar oynuyor, ikizi hariç kimseyle iletişime geçmiyordu. Konuşamadığı için bir doktora götürdük. Doktor bize asıl sorunun konuşamamasında değil algısında olabileceğini ve özel eğitim alması gerektiğini söyledi. Bize Algı ABA özel eğitime başlamasını önerdi. Bir tanı koymadı.

Doktorumuzun tavsiyesi üzerine yolumuz Algı ABA ile kesişti. İlk aldığımız değerlendirmede terapistin değerlendirmesi içimize su serpti ve Algı ailesine katıldık. İlk başta bağırma, ağlama, sürekli okuldan gitme isteğiyle geçen derslerimiz 15 gün boyunca bizi çok yordu. Bu 15 gün zor ve endişeliydi benim için. Hatta ben koordinatörümüze Enes galiba yapamayacak olmadı, olmayacak dediğimde onların Enes’e inandığını ve benim de inanmam gerektiğini söylemişlerdi ve haklı çıktılar.

Enes 15 günün ardından ortama alıştı, bağırmaları kesildi. Artık komut alıyordu. Söz dinlemeye, isteklerini sözel bir şekilde ifade etmeye başladı. Her geçen ay üstüne koyarak devam etti. Algı ABA bize çocuğumuzla iletişim kurmayı da öğretti.

Bu süreçte hep yanımızda olan ağzından çıkan her kelimeye değer verdiğimiz başta Parin Hanım olmak üzere sevgili koordinatörümüz ve terapistlere yanımızda aile gibi oldukları için sonsuz teşekkür ederiz. İYİ Kİ TANIDIM SİZLERİ. BİRÇOK MEZUN VEREN ALGI ABA AİLESİNE SEVGİLERLE…